De verkoop van gif voor Bitcoin wordt ongebreideld op Facebook, blijkt uit onderzoek.

Onderzoek door de BBC heeft aangetoond dat de verkoop van gif voor Bitcoin en andere cryptocurrencies een groeiende trend wordt op Facebook. Naar verluidt verkopen tientallen pagina’s op het sociale medium dodelijke pillen voor mensen die overwegen zelfmoord te plegen voor Bitcoin.

Buiten de verkoop van gif voor Bitcoin geven deze ‚handelaren‘ ook instructies aan ‚klanten‘ over hoe ze de pillen zouden gebruiken en wat ze moeten doen in plaats van te proberen hen ervan te weerhouden zelfmoord te plegen. Volgens Macro Silva, een BBC-verslaggever die een Facebookgroep infiltreerde, is het voor hen gewoon een andere transactie.

Toen de handelaren die zich bezighouden met de verkoop van gif voor Bitcoin werden gesondeerd over hoe legaal het bedrijf is, beweerden ze dat ze al lang in het bedrijf zaten en verzekerden zich ervan dat klanten altijd hun vraag krijgen.

De chemische stof of de verkochte pillen werden niet genoemd. Echter, meer dan 60 verschillende pagina’s op Facebook beweerden dat ze het verkochten en adverteerden het product als een hulpmiddel voor zelfmoord met betaling in crypto om hen te helpen anoniem te blijven.

Naast de verkoop van gif voor Bitcoin, het internet, een nieuwe markt voor drugs

Afgezien van deze reeds gevestigde markten op Facebook, zeiden de BBC-deskundigen dat het internet nu over het algemeen toegang biedt tot illegale drugs.

Adam Winstcok, een drugsspecialist eerder dit jaar, zei dat de meerderheid van de gehele Britse bevolking die drugs gebruiken voorschriftmedicijn of darknet markten om iets anoniem te kopen. De darknet stelt hen in staat om hun locatie te verbergen, waardoor de kans dat ze niet gevonden worden groter wordt.

Facebook onderneemt actie tegen gifhandelaren

Wanneer de pagina’s worden gebruikt als belastend bewijs voor de illegale transacties, hebben de sociale-mediagiganten de pagina’s onmiddellijk verwijderd. Daarna zijn er echter andere nieuwe pagina’s verschenen.

Op een lichtere nota, echter, gifpillen gebruikers geven feedback en beoordeling over deze producten na de aankoop. Betekent dit dat deze producten niet zo dodelijk zijn als beschreven, of dat ze misschien worden bewaard om op een later tijdstip of een andere persoon te worden gebruikt?